Davčna izvršba preko spletne pošte?

FURS opozarja: "Gre za lažna sporočila!"

davcna splet

Finančno upravo RS (FURS) so njeni zavezanci obvestili, da so iz njenega elektronskega naslova dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. FURS zato vse zavezance opozarja, da gre za lažna sporočila, ki so bila poslana iz lažnega elektronskega naslova, hkrati pa je v sporočilu tudi virus.

1
Zavrzite in ne odpirajte sporočila

 

2
Posodobite antivirusno zaščito

 

Prejemnike sporočila prosijo, naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo. Elektronska sporočila so taka, kot bi jih poslala Finančna uprava RS iz elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Gre za ponarejen naslov pošiljatelja (t.i. »email spoofing«). Sporočila vsebujejo tudi datoteko s končnico .xls, ki vsebuje "trojanskega konja."

Kaj je trojanski konj?

Trojanski konj je zlonameren program, ki lahko povzroči veliko škode na računalniku. To so programi, ki se predstavljajo uporabniku kot uporaben program, v resnici pa prikrito delujejo v ozadju z nelegitimnimi nameni.Ta lahko nato pridobi podatke, naloži na računalnik drug program ipd. Trojanski konj se ne razmnožuje sam in ne spada med viruse.

Kaj je to spoofing?

Spoofing bi lahko opredelili kot tehniko lažnega predstavljanja napadalčevega sistema, ki se napadenemu sistemu predstavi kot zaupanja vreden in preko zlorabe zaupanja (pridobitve osebnih podatkov) hekerju omogoči dostop do sistema.

Primer takšnega nevarnega dopisa:

FursPrimerMaila

FURS opozarja, da dolžnike nikoli ne opominja po elektronski pošti, temveč le preko sistema eDavki oziroma pisno po navadni pošti ali na pristojnem finančnem uradu.